Colaz

Colaz

Μενού

Τετάρτη 27 Δεκεμβρίου 2017

ΒΑΡΑΘΡΟ ΄΄ ΔΕΡΒΕΝΙ ΄΄ - ΑΝΤΙΦΙΛΙΠΠΟΙ

ΒΑΡΑΘΡΟ ΄΄ ΔΕΡΒΕΝΙ ΄΄ - ΑΝΤΙΦΙΛΙΠΠΟΙ

    Ο λόφος Δερβένι στη δυτική είσοδο των Αντιφίλιππων Καβάλας φιλοξενεί στην πετρώδη (ασβεστολιθική) κορυφή του, σε υψόμετρο 200m, κατά μήκος μιας διάκλασης Α-Δ διεύθυνσης, δύο μικρά σπήλαια και ένα βάραθρο βάθους 33m .
    Το 
σπηλαιοβάραθρο  «Δερβένι» διανοίγεται σε ασβεστόλιθους και μάρμαρα της  μάζας της Ροδόπης,  στην ενότητα Παγγαίου. 

    Το σπηλαιοβάραθρο αποτελείται από τέσσερα τμήματα. Το πρώτο τμήμα, μετά την κυκλικής διατομής στενή είσοδο ( 60cm διάμετρο) φτάνει τα 6m βάθος. Το δεύτερο τμήμα με βάθος 15m, είναι επικλινές με πλάτος που ποικίλει από 2-5m. Στο τρίτο τμήμα 7m βάθους, το σπήλαιο στενεύει βαθμιαία, ενώ στο τέταρτο τμήμα βάθους 10m, όπου και σταμάτησε η εξερεύνηση, γίνεται εξαιρετικά στενό.Το σπήλαιοσυνεχίζεται για άλλα 7m τουλάχιστον, η στενότητα όμως του χώρου και η επικινδυνότητα καθιστούν δύσκολη την εξερεύνηση. 
    Όπως και άλλα παρόμοιου τύπου σπηλαιοβάραθρα (που αναπτύσσονται κατά μήκος στενών ρηγμάτων ή διακλάσεων) στερείται ιδιαίτερου σπηλαιοδιάκοσμου.
    Το σπηλαιοβάραθρο ΄΄Δερβένι΄΄ εξερευνήθηκε από σπηλαιοεξερευνητές της Σπηλαιολογίας  Σ.Χ.Ο.Καβάλας  το Δεκέμβριο του 2017 και χαρτογραφήθηκε από τους Θ.Παπαποστόλου και Ν.Σεμαλτιανό το Φεβρουάριο του 2020.
























Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου